Din experiența proprie despre finanțarea nerambursabilă acordată:

Este de necontestat, finanțarea acordată a reprezentat un element decisiv pentru constituirea Start-up-ului și implementarea planului de afaceri!

De la teorie la practică este cale lungă atunci cad vorbim despre fondurile europene acordate întreprinzătorilor români! Birocrația, rigiditatea și chiar lipsa de coerentă și transparentă, fac parte din meniu! Vă recomand să vă înarmați cu răbdare și capacitate de a digera multe lucruri absurde! Mă voi limita la 2 exemple:

  • Despre transparență și coerență: deși a fost publicat un model de contract de subvenție încă de la debutul proiectului, cu o săptămână înainte de semnare, sub presiunea timpului și fără a putea negocia nimic au fost inserate modificări substanțiale ale acestui contract!
  • Despre birocrație și rigiditate: deși in teorie, regulile de eligibilitate a cheltuielilor prevedeau a fi eligibilă aproape orice cheltuială necesară pentru implementarea planului de afaceri selectat spre finanțare, in practică totul a fost diferit! Un exemplu simplu se referă la materialele consumabile, care conform ghidului sunt eligibile. Spre exemplu achiziția unui top de hârtie, sau mai precis a 5 topuri de hârtie, pentru că sunt multe hârtii care trebuie printate, semnate, scanate și trimise la raportare/avizare. Deși legislația europeană și națională spune că pentru aceste achiziții directe (toate achizițiile din cadrul acestei componente de finanțare sunt achiziții directe) este nevoie doar de factura de furnizare, condițiile puse de administratorul schemei de ajutor de stat prevăd următoarele: cerere de ofertă trimisă către potențiali ofertanți, 3 oferte primite sau descărcate de pe site, întocmirea, printarea, semnarea și scanarea unui document justificativ in care se povestesc cele 3 oferte și se alege cea mai convenabilă dintre ele. Apoi urmează trimiterea acestui document la  expertul de monitorizare, pentru a da avizul. După ce obții avizul, constați că prețul celui selectat (deoarece ai fost foarte riguros și ai selectat cel mai pic preț de pe net pentru un top de hârtie)  s-a modificat peste noapte! In acest caz este musai  să reiei procedura, cauți din nou cele 3 oferte și te rogi să nu se modifice preturile, faci acel raport de două pagini, îl printezi, îl semnezi, îl scanezi și îl trimiți din nou  la avizat! Primești avizul…..  acum poți cumpăra cele 5 topuri de hârtie, pentru ca ai avut grija sa alegi o ofertă care nu se schimbă, deși puteai să cumperi acea hârtie de la librăria din colt, mai ieftin decât cea achiziționată cu cele 3 oferte, plătind  cu cardul aferent contului de proiect (nu ai voie să faci plăti in numerar, in nicio situație!!!). Te gândești să semnalezi aceste aspecte administratorului schemei de minimis, te apuci să justifici, să explici și să faci chiar propuneri pentru a simplifica această activitate birocratică inutilă….. trimiți in final mailul, plin de speranță, gândind că trebuie să se  înțeleagă situația absurdă și să se ia măsuri eficiente care să nu mai consume inutil ore și zile din viața noastră și a experților de tot felul implicati in procesul de acordare și verificare a fondurilor europene!
    Din păcate răspunsul întârzie să vină, timpul trece iar tu ești nevoit să aduni  in continuare cele 3 oferte, să faci și să refaci aceste documentații ori de cate ori este nevoie și chiar să renunți a mai cumpăra prin proiect diverse „mărunțișuri” care se dovedesc a fi eligibile doar scriptic!